• Skip til indhold
  • Skip to secondary menu
  • Gå direkte til primær sidebar

Rhumb Runner

Jönsson Ligaen - Sejler mod fjerne kyster

  • Forside
  • Skibet
    • Skibet
    • Registrering i Skibsregisteret
  • Togter
    • Togter
    • Del 1: Var fra Danmark til Panama
    • Del 2: Fra Panama til Bali
    • Del 3: Fra Bali til Maldiverne
    • Del 4: Fra Maldiverne til Sydafrika
    • Del 5: Fra Sydafrika til Danmark
    • Vacciner og Malariaforebyggelse
    • Planen
  • Gaster
  • Om Os
    • Om Os
    • Støt og motiver os
    • Kontakt
  • Downloads & links
  • Dansk
  • English

31. Rejsebrev – Vanuatu

05/08/2023 By Kirsten Halmø 5 kommentarer

Kære alle.
Jeg skal love for at vi har fået en på opleveren her i Vanuatu. Men først vil jeg præsentere besætningen. Vi har fået en fantastisk madanmelder ombord, hans billeder siger alt. Jeg vidste ikke at en klæg squashkage kunne få tænderne til at løbe i vand, og at fem agurkeskiver kunne se ud som om det var det lækreste af alt. Ja selv Ries snapfotos af øl og sildemad blegner ved siden af. Tine kan sætte skipper på plads, når han løber ud af sikkerhedstangenten, siger hun blot “ gå ned og sov”. Og han gør det!! Jeg tror aldrig Jeppe har sovet så godt som efter Tine er kommet ombord.

I Vanuatu har vi fejret Lars’s fødselsdag

Skibslægen har sat alle på forebyggende malariamedicin, hvilket nok er en af de dummeste beslutninger hun endnu har taget. Vi har endnu ikke set en eneste myg, men nu fortsætter vi indtil vi har forladt stedet, man kan jo aldrig vide om myggene har gemt sig på den næste ø. Vanuatu har vist sig at være rig på spændende oplevelser. Jeg nævner fra en ende af varme kilder, hullede jordveje, aktiv vulkan, festligheder i anledning af independence day med sang, trommer på hule træstammer og stammedans, illustration af sandtegning, fine små landsbyer med et væld af frugter, snorkling på koral og havskildpadder. Her i øriget går man ikke så højt op i at turisten skal komme med gaver til høvdingen, men på Tanna den sydligste af øerne ville de gerne have nogle gaver og ikke mindst diesel. De har været hårdt ramt af to orkaner her i foråret. Der er enkelte huse bygget af beton F.eks. skolen, som de søger ly i når det stormer. De fleste huse er bygget af strå og blæser væk. Til gengæld er de hurtigt bygget op igen og er noget kønnere end de blikskure de bor i på Fiji. Vejene er dog meget værre end på Fiji. Blot jordveje lavet som to hjulspor. Kun 4 hjulstrækkere kan køre her. Jeppe fik lov at prøve dette flere gange. 1. gang var ved ankomsten. På trods af permission kom customs ikke ud til port Resolution (den lille ankerbugt vi havde anmodet om at indklarere i). Jeppe og 4 andre yachties (sejlere) måtte ind til Lenakel, en totimers hoppetur på små jordveje. Stanley som er myndighedernes talsperson i port Resolution var med. Da de på halvvejen mødte immigrations som var på vej ud til port Resolution blev Stanley vred. Immigrations ville dog ikke vende om og kørte derfor forgæves til port Resolution!! Det må være ø- logik. Jeppe og de andre fik derfor kun halvvejs indklareret i Lenakel. Resten måtte vi klare i Port Vila, som er hovedstaden.

Transport i firhjulstrækker
Vulkanen ulmer og sprutter lidt
Vi ser ned i krateret
Vi er helt oppe på øverste krater kant i vindsiden
Asken fejes væk

Mens Jeppe var på tur til Lenakel fik vi andre forevist de varme kilder som siver ud af den store vulkans vægge. Ron vores guide prøvede at koge maniok i en af kilderne. Dagen efter fik Stanley arrangeret en tur til vulkankraterne. Vi var 18 yachties. Vi betalte med vatu og diesel. Desværre kunne de kun mønstre en enkelt pickup, hvor vi kunne være 11 mennesker. To på passagersædet og resten måtte sidde på ladet klamrende sig fast til nogle bøjler. Den stakkels chauffør måtte køre 45 min frem og tilbage til vulkanen to gange. Da vi alle var kommet til vulkanen ville vulkanguiden have ekstra betaling for at fragte de sidste 7 op på vulkanen, ellers skulle vores chauffør også køre to gange op og ned på den strækning. Det endte med at vores chauffør betalte et mindre beløb for at slippe for den tørn. Nå op kom vi og kunne stå på kanten af det vældige krater. Det gibbede noget i os når den bløppede dvs sendte stumper af lava et stykke op i luften. Ellers var det mest røg og aske. Heldigvis kunne vi stå i vindsiden så vi ikke indåndede alt for meget vulkanstøv. Et kinesisk par var iklædt hele udstyret med regnfrakke, sikkerhedshjelm, briller og gasmaske. Vi andre brugte tørklæde og de facemasks vi kender så godt. Nå, mens de stod og fotograferede hinanden tilbød Brenda (en af sejlerne) at tage et billede af dem samme. Da de stod der og poserede kunne jeg lade være med at sige “smile”, hvorefter de var ved at knække sammen af grin. 
Dagen efter tog vi videre til Port Vila. Jeppes dieseldunk var rejst ind til Lenakel i en af pickupperne, hvilket var en strej i regningen. Tengah tilbød heldigvis at tage den med, de ville først sejle til Port Vila to dage senere.

Til festival
Sandtegning
Havskildpade
Sandtegningens kunst præsenteres

I Port Vila var der fest i anledning af at det er 43 år siden Vanuatu fik deres selvstændighed fra Frankrig og England. De blev vist aldrig enige om, hvem der havde overmyndigheden, så de taler både engelsk, fransk og en blanding kaldet bislama. Der skulle festes hele ugen og den franske præsident kom på besøg en af dagene. Der var vi dog taget videre. Vi ville videre til nogle af de smukke ankerbugter. I Havana Bay mødtes vi med Leviathan, som for en stund er hoppet fra ARC’en. ARC’en er sejlet videre til Australien, men der kan Leviathan ikke få indrejsetilladelse, da de har to hunde ombord. De vil derfor ligesom vi tage til Port Moresby på Papua Ny Guinea. Leviathan kender vi helt fra Marquesas, meget flinke folk fra Michigan. Fruen laver en fantastisk papajasalat med chili, hvidløg og ingefær. Husk papajaen skal være grøn og umoden.

Leviathan
På besøg hos Eric og Yong
Restaurant besøg i Lamen bay
Fin by
Beach walk

Dagen efter gik turen til Laman Bay. Her lå den hidtil flotteste landsby vi endnu har set. Alt var fejet og rent. Foran nogle af husene perlegrus som derhjemme, selv hække havde de. Mange af husenes flettede vægge var malet i flotte farver. Der var frugttræer som bugnede af grapefrugt og papaja.

Chief Sovereign
Ildsted i hytte
Carl viser rundt
Fint Vanuatu hus

Vi mødte meget venlige mennesker som gav os lov til at gå rundt og kigge og tilbød bananer og kål. Vi spiste hos Bennys bungalow og restaurant (man aftaler dagen i forvejen). Benny er en virksom kvinde som står for det ugentlige grøntsagsmarked. Hun fastsætter priserne mm. Hun tilbød at lave mad til os kl 12 sharp dagen efter. Hele landsbyen skulle til independencefest i nabolandsbyen og det ville hun gerne deltage i. Vi spiste skøn kylling med ris og grønt og banantærte til dessert. Kl 13 var vi færdige så hun kunne komme afsted. Hun afslog dog vores halvhjertede tilbud om at tage opvasken. I bugten har vi set havskildpadder græsse og snorklet på et noget beskadiget koralrev. Det var dog stadig levende koraller. Vi så desværre ikke dugong, som er et pattedyr som ligner en blanding mellem søløve og en flodhest. I skrivende stund er vi på vej til Maskelyne Island, hvor der skulle være vældig flot at snorkle. 
Kærlig hilsen Kirsten

Skrevet i: Rejsebrev, Travel Letters

Om Kirsten Halmø

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Jørn Damgaard Madsen skriver

    07/08/2023 kl. 6:47 am

    Kære Kirsten.
    Tak for en rigtig spændende beretning fra Jeres ophold på Vanuatu.
    Jeg glæder mig allerede til dit næste rejsebrev.

    … også hilsen til Tine

    Hilsen fra Jørn, SY Johanne, Vedbæk.

    Svar
    • Kirsten Halmø Kristensen skriver

      07/08/2023 kl. 1:01 pm

      Ja, Vanuatu har været vældig spændende. Nu går turen til Port Moresby i Papua Ny Guinea. Vi regner med at det tager 10 dage at sejle dertil. Hilsen Kirsten

      Svar
  2. Anne Mette Tørsleff Larsen skriver

    07/08/2023 kl. 8:17 am

    Kære RR – og besætning – og skribenten ♥️
    Tak for spændende historier , fra den vilde verden . Herhjemme er vi mere “nede på jorden” – sidder pt i cockpittet på Espresso med snuden i kulingvinden godt bundet fast i Sønderborg. Og her sker ikke en sk….dvs idag går turen til slottet , hvor der skulle være en seværdig udstilling om 1. VK , som jo havde meget indflydelse på befolkningen i Sønderjylland vi regner med at stikke hjemad på torsdag – om guderne vil det
    Vi skal nemlig nå Tænder festival – kh og go vind ⛵

    Svar
    • Kirsten Halmø Kristensen skriver

      07/08/2023 kl. 1:08 pm

      Det ser nu ud til at I får tiden til at gå på bedste vis. God fornøjelse med festival i Tønder. God vind kan vi nok få brug for på vores lange passage til Papua Ny Guinea. Vi tager af sted i morgen tidlig. Også god vind til jer. Kh Kirsten

      Svar
  3. Peter Meldahl Pedersen skriver

    04/09/2023 kl. 7:01 am

    Kære alle,
    det er godt nok en forskelligartet planet, vi lever på – den ene dag sendes en dansker ud i rummet, hvor han skal være et halvt års tid, og I sejler rundt i det eksotiske Stillehav !
    I øvrigt godt at I har passeret Panamakanalen. Der forventes ophobning af skibe pga af tørke.
    Her har vi dejlig sommervejr i september.
    Fortsat god vind
    Peter

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Abonnementer

  • Abonner på Rhumb Runner Updates
  • Abonner på Gasteplads Updates
  • Støt og motiver os

Følg os

Jönsson Ligaen

Kontakt Os

Send en e-mail. TRYK HER

 

Søg på vores hjemmeside

Seneste indlæg

  • 33. Rejsebrev – Outback Australien
  • 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • 31. Rejsebrev – Vanuatu
  • 30. Rejsebrev – Farvel Fiji og på farten igen
  • 29. Rejsebrev – Yasawa øerne

Seneste kommentarer

  • Kirsten Halmø Kristensen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Kirsten Halmø Kristensen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Peter Meldahl Pedersen til 31. Rejsebrev – Vanuatu
  • Sanne Klinge Rasmussen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Anne Mette Tørsleff Larsen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea

Emner

  • Rejsebrev (34)
    • Travel Letters (23)
  • Vlog – Video log (1)
  • Vores Historie (14)

Blog Arkiv

  • september 2023 (2)
  • august 2023 (1)
  • juli 2023 (2)
  • juni 2023 (2)
  • maj 2023 (2)
  • april 2023 (4)
  • marts 2023 (3)
  • februar 2023 (2)
  • januar 2023 (2)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (3)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (2)
  • august 2022 (5)
  • juli 2022 (2)
  • juni 2022 (2)
  • december 2021 (1)
  • marts 2021 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (1)

Jeppe

Jeg er skipper, har Yachtskipper 1 eksamen og har sønæringsbevis som Yachtskipper 1. Jeg har altid sejlet og har stor viden om sejlads, sejlbåde, vedligeholdelse og teknik.

Jeppe: Se mine blogindlæg

Kirsten

Jeg er skippers kone, har Yachtskipper 3 og har sejlet med Jeppe siden 1986. Jeg fører logbog over hverdag og oplevelser på togter. Jeg interesserer mig for historie og kultur.

Kirsten Halmø: Se mine blogindlæg

Mette

Jeg er gasten ombord på Rhumb Runner og er søspejder med sans for natur og vand. Herudover elsker jeg at spille fodbold og beskæftige mig med håndværk og design.

Mette: Se mine blogindlæg

Sider

  • Downloads & links
  • Gaster
  • Om Os
    • Kontakt
    • Støt og motiver os
      • Abonner på Gasteplads Updates
      • Abonner på Rhumb Runner Updates
      • Rediger dine abonnementer
      • Tak for donationen
  • Skibet
    • Registrering i Skibsregisteret
  • Togter
    • Del 1: Var fra Danmark til Panama
    • Del 2: Fra Panama til Bali
    • Del 3: Fra Bali til Maldiverne
    • Del 4: Fra Maldiverne til Sydafrika
    • Del 5: Fra Sydafrika til Danmark
    • Planen
    • Vacciner og Malariaforebyggelse

For nørder & Jönsson Ligaen

  • Log ind
  • Indlægsfeed
  • Kommentarfeed
  • WordPress.org

Rhumb Runner of Copenhagen – Logo

Copyright © 2023 · Jönsson Ligaen · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log ind