• Skip til indhold
  • Skip to secondary menu
  • Gå direkte til primær sidebar

Rhumb Runner

Jönsson Ligaen - Sejler mod fjerne kyster

  • Forside
  • Skibet
    • Skibet
    • Registrering i Skibsregisteret
  • Togter
    • Togter
    • Del 1: Var fra Danmark til Panama
    • Del 2: Fra Panama til Bali
    • Del 3: Fra Bali til Maldiverne
    • Del 4: Fra Maldiverne til Sydafrika
    • Del 5: Fra Sydafrika til Danmark
    • Vacciner og Malariaforebyggelse
    • Planen
  • Gaster
  • Om Os
    • Om Os
    • Støt og motiver os
    • Kontakt
  • Downloads & links
  • Dansk
  • English

32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea

02/09/2023 By Kirsten Halmø 4 kommentarer

Kære alle.
Vi har nu forladt grønne Vanuatu. Vi clearede ud i går, købte mad, diesel og gas. Holdt en lille middag for Yon og Eric (Leviathan), som vi følges med på passagen til Papua Ny Guinea. 
Vanuatu har budt på mange gode oplevelser. Vi har besøgt landsbyer, hvor folk er glade og taknemmelige for at få en fodbold og et par læsebriller. Fiskeline og gammelt tovværk er også i høj kurs. Selvom folk er fattige holder de huse, haver og området de bebor vældig pænt. Der er åbenbart overskud til at male og lave fletværk. Det ser man ikke så mange andre steder herude på stillehavsøerne, hvor husene ofte er bygget af bølgeblik. Vi har oplevet megen skønhed her i Stillehavet og har diskuteret, hvad vi hver især mener er smukkest. Det klare dybe turkisblå vand. De grønne kyster med dramatiske bjerge. Alle steder har vi følt os velkomne af lokalbefolkningen. Vi kommer nu ikke til at savne myggene i Luganville!

Tine klar til finner med Leviathans
Her kommer Eric & Yong til middag

Når andre yachties spørger, hvor vi agter at tage hen ryster de på hovedet af os, når vi siger Papua Ny Guinea. Der er megen kriminalitet og sejlere er blevet overfaldet i deres både. Port Moresby er hovedstaden, og vi har tænkt, at vi skal ligge i marinaen der, indtil Lars har fået en flyver hjem. Papua Ny Guinea har tidligere været koloni delt af England og Tyskland. Efter 1. verdenskrig blev styret overtaget af Australien. Landet har været selvstændigt siden 1975. Styret er korrupt og befolkningen er meget fattig. Der er stor arbejdsløshed og lave lønninger. Landet er rigt på naturressourcer og vandressourcer. I hovedstaden findes store flotte bygninger som bebos af mennesker udefra bl a  Australien og Kina. Der er kæmpestor forskel på rig og fattig. 

Halvjejs fejring
Stage uden endebeslag 1
Stage uden endebeslag 2

Den sidste del af Stillehavet er præget af mere ustabilt vejr. Vi oplever kraftig vind og høje korte bølger fra forskellig retning de første dage. Det giver en del søsyge og ubehag. Det er især ubehageligt at lave mad. En nat hvor vi har spilet genuaen ud på stage, rammer stagen vandet og brækker af. Meget ærgerligt. Det giver en god stabil sejlads at have genuaen spilet ud. Nu må vi rulle endnu mere. Vind og bølger aftager og sejladsen bliver fin de sidste dage. Vi ankommer i dagslys til revpassagen ind til Porr Moresby. Det er igen blæst op og der er megen strøm, men Jeppe klarer passagen fint.

Port Moresby ankomst
Port Moresby skyline
Royal Papua Yacht Club
Lars første mand i land for is og internet
Eric, Yong og Jeppe
Brian, Yong og Eric
Flot maske på museet
Lokal krokodille kunst
Galeonsfigur: Krokodille der æder mand og selv bliver ædt af mand.
Gamle flydele
På Malaysisk restaurant
Japansk restaurant med madlavning på bordet
Yong og udsigten fra Christian Severin’’s lejlighed
Christian havde selv laver en fantastisk frokost

Det er et storslået syn, der møder os ved Port Moresby. Flotte højhuse bygget op ad de stejle skrænter vidner om, at der er penge i dette land. I byens vestlige udkant er der en hel bydel bygget på pæle. Kontrasten er stor. Vi skal ankre ud for marinaen, indtil vi er clearet ind. Vi kommunikerer med marinaen, som vil give customs besked. Dagen efter kommer customs i dinghy. En høflig mand ønsker at inspicere skibet. Foreløbig den grundigste inspektion vi har været ude for. De fandt ingen våben. I havnen blev vi mødt af karantæne folk og immigration. Herefter måtte vi færdes frit. Frit kan man desværre ikke færdes i dette land. Selv turistbrochuren som berømmer stedets kultur og naturskønhed i høje toner anbefaler på sidste side, at man tager direkte til hotellet og ikke “stroller” rundt på egen hånd. Man skal forhøre sig i receptionen om det er sikkert at tage derhen, hvor man ønsker, og om man evt  skal have guide med. Vi møder en ældre herre, Brian, som bor på sin store motorbåd her i havnen. Han kom hertil som 19 årig i 1957 fra Australien. Han fortæller, at korruptionen i regeringen er blevet stærkt forværret de seneste år. Ligeledes er sikkerheden for hvide også forværret. Han påstår, at landet er det næst farligste land i verden, hvad angår personfarlig kriminalitet. Havnen er hegnet ind bag pigtråd. Der står vagter udenfor alle indgange til havnens område. Marinaen er en privat yachtclub med 3000 medlemmer, hvoraf de færreste har båd. De fleste bruger havnen som et fristed, hvor man kan løbe/gå en tur på 2,5 km ud af molerne, og i øvrigt mødes med andre ligesindede. Her er træningscenter, café, bar, restaurant stor legeplads til børn. Omkring beboelsesbygninger er der lignende hegn og vagter. Der er store indkøbscentre med supermarkeder og andre butikker. Også disse steder er beskyttet af vagter både udenfor og i hver enkelt butik. Ikke noget at sige til at dagligvarer er dobbelt så dyre her som hjemme. Brian kører os en tur til byens museum for kunst og kultur. Spiser med os både til frokost og om aftenen på en fin japansk restaurant. Vi handler ind i det nærmeste indkøbscenter og våger at gå derhen (10 min). Langs vejen sidder folk og faldbyder ting og sager, frugt. Tænderne røde af betelnød. 
Vi har ingen planer om et længere ophold og udnytter tiden til en grundig rengøring af båden indvendig og udvendig, tøjvask, reparation af tæring ved vandindtag til ac. Vores uheld med stagen kræver at Jeppe kommer en tur i masten for at tjekke eventuelle følgeskader. Lars har på sin løbetur på havnens område mødt en anden dansker, Christian Severin, som arbejder for Verdensbanken og er udstationeret her. Han har inviteret os til frokost i dag. Han må ikke have sin familie med hertil. Han er meget begrænset i sin færden, må ikke køre i taxa, men bliver transporteret rundt af et vagtselskab og kun til steder der er sikre. 

Lars har fået fremrykket sin afrejse og tager afsted i morgen. Herefter vil Tine, Jeppe og jeg foretage den videre rejse ind gennem Torres Strait, et af verdens mest befærdede farvande, til Darwin, Australien. 
De kærligste hilsner

Kirsten 

Skrevet i: Rejsebrev, Travel Letters

Om Kirsten Halmø

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Anne Mette Tørsleff Larsen skriver

    03/09/2023 kl. 8:26 am

    Kære RR og den fine besætning – nu er der flertal
    Hvor jeg glædes over de fine rejsebreve , det er som at være der selv . Hvor får I set meget forskelligt – det er fantastisk “at være med”
    Herhjemme har vores egen sommer også været meget afvekslende – pga det dårlige juli vejr . Torben og Benny tog sig en tur med Espresso i 14 dage , kom til både Skagen og Marstrand. Nu skulle jeg være steget på, men i stedet blev det til ophold i Tårs i en venindes sommerhuset.
    Så vores sommertogt , det længste blev Sønderborg indeblæst i 5 dage, men hyggeligt med besøg hos familie. På vej tilbage til Vedbæk, havde vi en fortryllende ankerligger nat , i læ ved Tærø.
    Nu er det “pensionist hverdag ” og idag går turen til Frydenlund frugtplantage med æble sankning .
    Ja det er de store ting vi oplever kærlig hilsen til jer – og tak for beretninger
    Anne Mette

    Svar
    • Kirsten Halmø Kristensen skriver

      13/09/2023 kl. 6:14 am

      Kære Anne Mette
      Skønt at høre fra jer altid aktive pensionister.. Besøg hos venner, sejlture hvor man pludselig oplever det fortryllende ved en ankerplads ved Tærø.. Man skal såmænd ikke så langt for at mærke hvad livet virkelig byder på. Knus kirsten

      Svar
  2. Sanne Klinge Rasmussen skriver

    03/09/2023 kl. 9:49 am

    Som altid spændende læsning om jeres sejlereventyr
    Sidder og læser i Hummel, mine forældres båd som vi har fået lov til at låne denne weekend. Har haft det skønneste vejr og fik sejlet en skøn tur til Sønderborg med Emma, Mikkel og en af Mikkels venner. De har fisket meget undervejs så vi var heldig at kunne grille lidt friskfanget makrel på grillen i går
    Emma og mig kunne fortælle drengene om hvor store fisk man kan fange i Stillehavet, det gad de godt prøve
    Fortsat rigtig god tur mod Darwin, glæder mig allerede til næste nyhedsbrev ❤️

    Svar
    • Kirsten Halmø Kristensen skriver

      13/09/2023 kl. 6:19 am

      Kære Sanne
      Ja det med at fiske de store fisk gad jeg også gerne prøve noget mere af. Nu har Tine og jeg lavet mad til det næste lange stræk, da vi ikke tør forlader os på fiskelykken. Kan du huske hvordan vi svedte i Panama City og lavede retter til vores tur over Stillehavet! Her i Darwin er der mindst lige så varmt, men vi har heldigvis brusebad i havnen. Knus Kirsten

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Primær Sidebar

Abonnementer

  • Abonner på Rhumb Runner Updates
  • Abonner på Gasteplads Updates
  • Støt og motiver os

Følg os

Jönsson Ligaen

Kontakt Os

Send en e-mail. TRYK HER

 

Søg på vores hjemmeside

Seneste indlæg

  • 33. Rejsebrev – Outback Australien
  • 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • 31. Rejsebrev – Vanuatu
  • 30. Rejsebrev – Farvel Fiji og på farten igen
  • 29. Rejsebrev – Yasawa øerne

Seneste kommentarer

  • Kirsten Halmø Kristensen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Kirsten Halmø Kristensen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Peter Meldahl Pedersen til 31. Rejsebrev – Vanuatu
  • Sanne Klinge Rasmussen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea
  • Anne Mette Tørsleff Larsen til 32. Rejsebrev – Papua Ny Guinea

Emner

  • Rejsebrev (34)
    • Travel Letters (23)
  • Vlog – Video log (1)
  • Vores Historie (14)

Blog Arkiv

  • september 2023 (2)
  • august 2023 (1)
  • juli 2023 (2)
  • juni 2023 (2)
  • maj 2023 (2)
  • april 2023 (4)
  • marts 2023 (3)
  • februar 2023 (2)
  • januar 2023 (2)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (3)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (2)
  • august 2022 (5)
  • juli 2022 (2)
  • juni 2022 (2)
  • december 2021 (1)
  • marts 2021 (1)
  • oktober 2019 (1)
  • september 2019 (1)

Jeppe

Jeg er skipper, har Yachtskipper 1 eksamen og har sønæringsbevis som Yachtskipper 1. Jeg har altid sejlet og har stor viden om sejlads, sejlbåde, vedligeholdelse og teknik.

Jeppe: Se mine blogindlæg

Kirsten

Jeg er skippers kone, har Yachtskipper 3 og har sejlet med Jeppe siden 1986. Jeg fører logbog over hverdag og oplevelser på togter. Jeg interesserer mig for historie og kultur.

Kirsten Halmø: Se mine blogindlæg

Mette

Jeg er gasten ombord på Rhumb Runner og er søspejder med sans for natur og vand. Herudover elsker jeg at spille fodbold og beskæftige mig med håndværk og design.

Mette: Se mine blogindlæg

Sider

  • Downloads & links
  • Gaster
  • Om Os
    • Kontakt
    • Støt og motiver os
      • Abonner på Gasteplads Updates
      • Abonner på Rhumb Runner Updates
      • Rediger dine abonnementer
      • Tak for donationen
  • Skibet
    • Registrering i Skibsregisteret
  • Togter
    • Del 1: Var fra Danmark til Panama
    • Del 2: Fra Panama til Bali
    • Del 3: Fra Bali til Maldiverne
    • Del 4: Fra Maldiverne til Sydafrika
    • Del 5: Fra Sydafrika til Danmark
    • Planen
    • Vacciner og Malariaforebyggelse

For nørder & Jönsson Ligaen

  • Log ind
  • Indlægsfeed
  • Kommentarfeed
  • WordPress.org

Rhumb Runner of Copenhagen – Logo

Copyright © 2023 · Jönsson Ligaen · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log ind